Verzet – Vervalste persoonsbewijzen!

Raadsel. Deze groep is nog steeds een beetje een raadsel. Een set van drie persoonsbewijzen en wat foto’s van dezelfde man als een officier (in opleiding) voor de oorlog.

De foto’s van hem als officier zijn de sleutel naar zijn naam. Hij is een deelnemer aan de internationale militaire vijfkamp en de bijbehorende medaille helpt om de juiste man te vinden.

Het is G. Struijs en hij is geboren in 1911. Voor de oorlog wordt hij opgeleid tot officier, reserve 1e Luitenant der Artillerie per 1 januari 1937. Na de oorlog doet hij wederom dienst, dit keer in Indonesië. Zijn laatste rang is die van reserve Majoor der Artillerie per 1 november 1949.

De oorlogsperiode zelf blijft een raadsel. Geen van de PB’s bevat zijn echte naam alhoewel er één wel in de buurt komt.

pb

Alles roept actief verzet maar verdere informatie is er niet. De rechter variant (Gemeente Smallingerland) heeft een controlezegel die bij Amsterdam hoort en is daardoor herkenbaar als een vervalsing. Ook het watermerk is zwakker dan bij de twee andere PB’s. Of de andere twee “origineel” zijn met alleen een “nieuwe” persoon of dat het volledige vervalsingen zijn is nog niet duidelijk.

Tijdens zijn dienst als officier kreeg hij de volgende medailles:

– Vijfkampkruis NOC
– Bronzen NOC medaille
– Oorlogsherinneringskruis met gesp ‘Nederland Mei 1940’
– Ereteken voor Orde en Vrede met 3 gespen
– Officierskruis XX

Verder is er nog een G Struijs die het Verzetsherdenkingskruis gekregen heeft maar dat blijkt niet om dezelfde persoon te gaan!

Met dank aan John Stienen en Theo Schalke voor de input!

Voor mij is de speurtocht hier doodgelopen maar als er mensen zijn met meer info dan houd ik mij aanbevolen!